Sådan skifter du garntypen i din opskrift


Hvis du følger denne guide, er det slet ikke svært, at skifte garnet i en opskrift ud med noget andet. Du skal bare være opmærksom på følgende 3 ting:
 
   • Strikkefasthed
    • Fibertype
     • Løbelængde

        

       Strikkefasthed

       Det første jeg plejer at kigge efter, når jeg bytter garnet i en opskrift med noget andet, er pindstørrelsen. Hvis opskriften f.eks. er strikket på pind 3, kigger jeg efter et garn der har pind 3 anbefalet på banderolen. Den pind som er anbefalet på banderolen, er typisk producentens vurdering, af hvilken pindstørrelse der giver det flotteste resultat.

       Herefter skal du kigge i opskriften efter strikkefastheden, altså hvor mange masker der går på 10 x 10 cm. Vælg herefter et nyt garn med en anbefalet strikkefasthed så tæt på den der er angivet i opskriften som muligt. Strikkefastheden behøver ikke være nøjagtigt den samme på garnbanderolen og i opskriften. Når du strikker arbejdet (husk selvfølgeligt først at lave en lille strikkeprøve), går du bare en halv pindestørrelse op hvis banderolen indikerer et større antal masker på 10 cm end opskriften, eller ned i pindestørrelse hvis banderolen indikerer et lavere maskeantal pr 10 cm, indtil du rammer den strikkefasthed som står i opskriften.

       Fibertype

       Hvis din opskrift går på uldgarn, er det naturligt at vælge uldgarn. Og det vil være naturligt at vælge bomuldsgarn hvis opskriften er strikket i bomuld.

       Der er dog ingen forhindring for, at skifte én fibertype ud med en anden. Du skal bare være opmærksom på, at det færdige resultat afhænger af fibertypen. Et strikket arbejde i uld vil som oftets have et lettere udtryk end et arbejde strikket i bomuld, og derfor også have et anderledes fald end arbejdet i det tungere bomuldsgarn. Som tommelfingerregel vil plantefibre altid falde tungere end uldfibre, det kan dog afhænge af den måde garnet og fibrene er behandlet på. F.eks. vil garn spundet af genbrugsfibre ofte føles lettere end et garn i nøjagtigt samme fibre men helt nye.

       Løbelængde

       Når du har fundet det garn du gerne vil strikke i, kommer udfordringen: hvor meget skal jeg så købe? Her skal du kende løbelængden på det garn som er angivet i opskriften (lad os kalde det "Garn A") og det garn som du gerne vil strikke i ("Garn B").

       Først tager du løbelængden på Garn A og ganger den med det antal gram du skal bruge i opskriften. Hvis løbelængden f.eks er 160 meter per 50 gram og du skal bruge 350g til opskriften, ved du, at du skal bruge 350 divideret med 50 ganget med 160 = 1120 m garn til projektet.

       Herefter finder du løbelængden på det nye garn, Garn B. Hvis den f.eks er 140 meter pr 50 gram, siger du: 1120 divideret med 140 for at finde antal nøgler af 50 gram som du skal købe. I dette tilfælde 8 nøgler.

       Hvor meget af det nye garn skal man købe?

       I eksemplet ovenfor, blev det nøjagtigt 8 nøgler af det nye garn, som skal bruges til opskriften. Men, det er ikke altid du lander på et helt tal, når du regner ud hvor mange nøgler du skal købe af det nye garn. I det tilfælde skal du altid runde op. Og hvis du vil være på den helt sikre side, foreslår jeg at du køber et ekstra nøgle med.

       Jeg håber denne guide er til hjælp. Hvis du har spørgsmål om skift af garntyper i din opskrift til et af garntyperne her på siden, er du selvfølgeligt altid velkommen til at ringe eller sende en mail. Du kan finde kontaktoplysninger i menuen “om”.