Hvad er "Recycled Fibers"

garn af genbrugsfibre (recycled fibers) denim revive rowan yarns, luna by permin og studio linen Erika Knight
Recycled fibers (genbrugsfibre), er tekstilfibre der stammer fra genindvinding af fibre fra anden tekstilproduktion. Det kan f.eks. være fibre der stammer fra kasseret tøj, overskudsfibre fra tekstilindustrien eller afskårne stykker stof fra tøjproduktion.
Genbrug af tekstilfibre er rigtig godt for miljøet, da det både afhjælper et stort affaldsproblem og fordi der ikke bruges vand, kemikalier og energi på at producere og forarbejde nye fibre.
Der bruges færre farvestoffer og kemikalier, når man producerer garn af recycled fibers end ved nye fibre. Recycled fibers skal heller ikke skylles så intensivt som nye fibre, hvorved vandforbruget og spildevandsudledningen er mindre. Da fibrene typisk forefindes i nærheden af produktionsfaciliteterne, skal de heller ikke transporteres så langt som nye fibre. Miljøaftrykket ved recycled fibers er derfor væsentligt mindre end hos nyproducerede fibre.
Hvis fibrene stammer fra aflagt tøj eller overskudsstof, bliver tøjet typisk først sorteret efter fibertype og farve, børstet op, farvet og spundet på ny. Denne proces resulterer i fibre der er kortere end de oprindelige fibre. Det færdige garn får typisk et udtryk man kender fra kartegarn.
Alt recycled garn fra Grønne Garner stammer udelukkende fra naturmaterialer, men kan indeholde mindre end 5% syntetiske fibre, f.eks. elastan, der ofte bruges i tøjproduktion for at øge elasticiteten.
Grønne Garner forhandler ikke garn af genindvundet plastik, f.eks. plastikflasker eller fiskenet. Vi forhandler kun garn der lader huden ånde og garn som der ikke frigiver mikroplast til naturen ved vask.
Desværre kan recycled fibers ikke omfattes af GOTS certificeringsordningen, da fibrene ikke kan klassificeres som økologiske. Det recycled fiber garn, som er til salg her på shoppen, er derfor hhv. produceret i EU under gældende arbejds-, miljø- og kemikalielovgivning eller produceret uden for EU under OEKO-TEX standard 100 ordningen.
Udbuddet af garn produceret af recycled fibers er stadig begrænset, men der kommer langsomt mere og mere på markedet, i takt med at flere og flere får øjnene op for sammenhængen mellem kvalitet og de positive effekter for miljøet.
Du kan se hele udvalget af garn produceret på recycled fibers her: Link