Northland Sweater af PetiteKnit goes Eco

Offentliggjort af Kirstine Hansen den

 

Northland Sweater af PetiteKnit i Loch Lomond Bio fra BC Garn

Jeg har strikket Northland Sweater af PetiteKnit.

Den er strikket i Loch Lomond Bio, som er et GOTS certificeret økologisk uldgarn produceret af BC Garn. Jeg synes trøjen er blevet SÅ lækker. Garnet er et kartegarn, let og luftigt, og nemt at strikke i - og så er jeg ret vild med, at jeg ikke behøver holde styr på en dobbelt tråd, som man ellers skal i den originale opskrift (samt at trøjen ikke indeholder mohair*).

Loch Lomond Bio har en anbefalet strikkefasthed på 18 m pr 10 cm, men jeg synes sagtens den kan bære de 17 m pr 10 cm, som er strikkefastheden på Northland Sweater.

Mand prøver Northland Sweater af PetiteKnit i Loch Lomond Bio fra BC Garn Skulderdetalje fra Northland Sweater af PetiteKnit i Loch Lomond Bio fra BC Garn Mand har Northland Sweater af PetiteKnit på i Loch Lomond Bio fra BC Garn i farven Bordeaux, han holder et barn på armen

Der går 7 nøgler Loch Lomond Bio til en Northland Sweater i str. S-XL og 8 nøgler til en Northland i str. XXL. Du kan finde Loch Lomond Bio via linket her: Link
Opskriften på Northland Sweater finder du hos PetiteKnit lige her: Link

 

Northland Sweater en en smuk, enkel trøje, som er nem at strikke og som har en lang levetid, pga det klassiske design. Den sidder rigtig godt og kan bruges både med en skjorte eller t-shirt under.


Jeg har strikket Northland Sweater stort set efter opskriften, men har lavet et par mindre ændringer undervejs. Du kan læse om dem her under. Hvis du selv skal i gang med Northland Sweater, kan du måske finde inspiration i de ændringer jeg har lavet.

Halskant på Northland Sweater fra PetiteKnit


Opsamling af masker
Opskriften siger, at halskanten skal samles op i maskerne. Jeg valgte at samle masker til halskanten op mellem maskerne i stedet, fordi trøjen er strikket oppefra og ned. Jeg synes det giver et pænere resultat og en mere ensartet overgang mellem krop og halskant. Men det er en smagssag, om man synes det ene er pænere end det andet.

 

 


Ribkanter
Ved den nederste ribkant og ved ærmernes ribkant skiftes der iflg opskriften fra PetiteKnit til en mindre pind. Jeg har strikket én omgang ret på den mindre pind før jeg skiftede til rib, da jeg ellers fik sådan nogle sjove store vrangmasker på den første ribpind.

Længde
Jeg har lavet en justering af ærme- og kropslængden ift. opskriften. Jeg har taget 3-4 cm af ærmelængden og lagt ca 2 cm til kropslængden, da jeg synes det giver en mere lagtidsholdbar og klassisk udseende sweater. Den originale Northland Sweater er lang på ærmerne, ift. en "normal" sweater. Total ærmelængde på den Northland Sweater jeg har strikket er 49 cm inkl rib og kroppen er 52 cm i længden.

Italiensk aflukning på rundpind
Jeg er ikke en stor fan af italiensk aflukning - som der bruges i opskriften. Italiensk aflukning er super smukt, men i brug synes jeg den er uelastisk, meget tidskrævende og den slider meget på garnet. Jeg har lavet italiensk aflukning på hals og ærmer men en aflukning i rib på kroppen, fordi kanten på kroppen er udsat for en del mere stræk, når trøjen skal af og på. I opskriften står der at man skal lukke halskanten stramt af. Det kan godt være en udfordring for Loch Lomond Bio, som jeg har strikket i, da det er et kartegarn, som er knap så slidstærkt som et kamgarn. Til gengæld giver et kartegarn en fin aura af små uldfibre til det strikkede arbejde. Hvis du vælger den italienske aflukning, vil jeg anbefale at du ikke strammer den.

Der findes en fin dansk instruktionsvideo til italiensk aflukning af Kimie Munkholm. Men hvis du er ok med instruktioner på engelsk, synes jeg der findes en endnu bedre på engelsk af The Sweater Collective, hvor det er nemmere at se teknikken. Du kan finde begge på youtube her:

Italiensk aflukning af Kimie Munkholm (på dansk): Link
Italiensk aflukning af The Sweater Collective (på engelsk): Link

Størrelsesangivelse
Den største udfordring jeg havde med opskriften var mht. størrelsesskemaet. Størrelserne i opskriften er nemlig angivet ud fra brystmål alene. Min mand, som er modellen på billederne, er normalt en høj og slank str XL. Ud fra hans brystmål alene angav opskriften, at han ville passe en str. L. Jeg nåede at strikke hele bærestykket på trøjen, før jeg kunne se, at den alligevel blev for lille over skuldrene. Så jeg måtte begynde forfra på en XL. Og den sidder perfekt! Så hvis du strikker til en slank person, er det værd at overveje, om du kan bestemme den rigtige størrelse ud fra brystmålet alene.

*Hvis du i øvrigt undrer dig over, hvorfor jeg ikke er så vild med mohair, kan du læse mere i det forrige blogindlæg lige her: Link

Og så kan du finde alle de farver jeg har på lager i Loch Lomond Bio (GOTS certificeret uldgarn) her: Link

7 nøgler Loch Lomond Bio fra BC garn i farverne Bordeaux, Cognac, Karry, Mos, Sand, Denim og Kobber


Del← Ældre indlæg Nyere indlæg →


Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer først offentliggøres når de er godkendt af moderator