Mulesing er da ikke et problem længere! Er det?

Offentliggjort af Kirstine Hansen den

I går fik jeg en virkelig glædelig, men på samme tid trist, e-mail.

Mailen var fra Rosy Green Wool, der producerer meget af det garn jeg har på webshoppen. Rosy Green Wool var, som den eneste (!) ud af 28 garnproducenter på det tyske marked blevet tildelt platin for deres sporbarhed hvad angår mulesing-frit uld. Det betyder, at Rosy Green Wool kan garantere 100% sporbarhed og mulesing-frit uld.

Hvis du ikke ved hvad mulesing er, kan du læse mere her: Link

Mailen fik mig til at tænke på: Hvor mange garnfirmaer lover at deres uld er mulesing-frit og hvor meget garn er det reelt? Hvis det kun er 1 af 28 producenter på det tyske marked der 100% sikkert kan love mulesing-frit uld, hvordan ser det så ud på det danske? Her lover mange, at deres uld er mulesing-frit, men er det faktisk sandt?

Selv store tøjproducenter kæmper med, at gennemskue om det uld de bruger er mulesing-frit, fordi uld handles og sammenblandes på store råvarebørser. Med mindre ulden er certificeret, er det stort set umuligt, at vide hvor ulden kommer fra, med mindre man selv henter det hos landmanden. Hvorfor skulle stor-producerende garnfirmaer være bedre til at gennemskue deres leverancekæder end store tøjproducenter? Jeg køber den ikke helt. Og personligt stoler jeg kun på, at mit garn er mulesing-frit, hvis det er certificeret - Uanset hvad producenten lover! En undtagelse er selvfølgeligt de små danske producenter som har helt styr på forsyningsvejen, uldens oprindelse, dyrevelfærd og produktion. Men de er altså svære at finde for os almindelige forbrugere. 

GOTS certificeringen (som garnet fra Rosy Green Wool og BC Garn bærer) og Responsible Wool Standard (RWS) forbyder mulesing, men lige så snart du vælger et uldgarn der ikke er certificeret, eller hvor oprindelsen ikke er 100% veldokumenteret og tilgængelig i alle led, ved du reelt ikke hvad du får, eller hvor ulden kommer fra. 

Selvom producenten handler i god tro og stoler på deres leverandører, er det ikke sikkert leverandøren eller dens underleverandører har helt styr på sagerne. For råvarehandel er kompliceret med mange mellemled og svær sporbarhed.

Så husk at spørge din garnbutik, på den pæne måde selvfølgeligt, om de kan dokumentere den dyrevelfærd de taler om og ikke mindst om du kan få lov at se dokumentationen i alle led. Det sidste er vigtigt, for det er tit i overdragelsen af uld fra et led til det næste, der går information tabt. 

Og hvis du er i tvivl og dyrevelfærden i det garn du står med, så køb GOTS!

Du finder hele vores udvalg af GOTS certificeret garn her: Link


Del← Ældre indlæg Nyere indlæg →


Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer først offentliggøres når de er godkendt af moderator