Mohair

Offentliggjort af Kirstine Hansen den

Bæredygtigt mohair garn GOTS certificeret mohair

Jeg har rigtig mange forespørgsler på bæredygtigt mohair. Og jeg kan godt forstå det. Mohair er super lækkert og super hot i øjeblikket.

Men, der er desværre en ret trist bagside af medaljen, når det kommer til mohairproduktion. Og det er bl.a. derfor du ikke finder mohair hos Grønne Garner.
Jeg har nemlig endnu ikke fundet et mohairgarn, hvor jeg med ro i maven kan stå 100% inde for, at det er etisk forsvarligt produceret og hvor jeg med sikkerhed ved, at dyrevelfærden er i orden. Jeg tror ikke på, at der findes ægte bæredygtigt mohair. Endnu.
Mohair kommer i flere forskellige kvaliteter. Mest almindeligt er:
Ren mohair  (som stammer fra mohairgeden - eller angorageden, som den kaldes uden for Danmark), Kid Mohair  (som stammer fra yngre dyr der har en finere uld hvor selve diameteren på den enkelte fiber er mindre) og så Kid Silk Mohair  (som er kid mohair blandet med silke).
 
Hvad er problemet med mohair?
Ca. 60% af verdens mohairfibre kommer i dag fra Sydafrika. Resten produceres primært i USA, Kina og Tyrkiet.
I Sydafrika produceres mohair på store farme, hvor ulden klippes to gange årligt. Typisk af lavt betalte landbrugsarbejdere som bliver akkordlønnet. Mohairgederne klippes første gang når de er ca 6 måneder gamle.
Mohairgeder er blandt de dyr i uldproduktion som lider allerstørst overlast.
Dyrevelfærdsorganisationen PETA har dokumenteret, at mohairgeder i Sydafrika bliver lemlæstet og mishandlet på det groveste. Deres dokumentation førte til, at store virksomheder som H&M, Zara, Banana Republic og GAP i sommeren 2018 begyndte at udfase brugen af mohair, simpelthen fordi det er for svært for dem at sikre en forsvarlig og bæredygtig produktion af de her fibre.
Dermed ikke sagt at der ikke findes gårde rundt omkring hvor gederne behandles ordentligt. Det gør der helt sikkert! De er bare typisk små, ofte hobbylandbrug, og ikke af kommerciel status.
 
Hvad med mohair produceret i Europa?
Mohairgarn kan godt være produceret i Europa. Måske står der "Made in EU" på dit garn. Men de fibre som garnet er spundet af, kommer med 99,9% sikkerhed fra udlandet. Fibrene opkøbes af garnproducenter og importeres derefter til EU, typisk England eller Italien, hvor de bliver spundet, farvet og rullet op i fed eller nøgler. Det er næsten umuligt for garnproducenterne, at gennemskue hvor mohairfibrene de køber stammer fra, da fibrene inddeles efter deres størrelse og art - og ikke efter oprindelsesland eller gård.
 
Hvad er de Sydafrikanske geder udsat for?
Nogle af de forhold som PETA afdækkede på de sydafrikanske farme i 2018 var bl.a. arbejdere der løftede dyrene op i halerne, hvilket med overvejende sandsynlighed har knækket deres haleben, dyr der blev trukket hen ad gulvet ved horn eller ben, dybe sår efter klipningen, som ikke efterfølgende blev behandlet og arbejdere som tydeligt ignorerede dyr der skreg af smerte. Dyr, som ikke længere var produktionsdygtige, blev desuden aflivet ved at halsen blev skåret over på dem, imens de var ved fuld bevidsthed eller ved at de fik brækket nakken af landbrugsarbejderne. 
 
Hvad er de Sydafrikanske landbrugsarbejdere udsat for?
Det er nemt, at bebrejde de landbrugsarbejdere som behandler gederne dårligt. Men som dansker er det også vigtigt huske på, at de her landbrugsarbejdere typisk er dårligt uddannede, fattige og ansat på akkordløn. Det her arbejde er deres eneste mulighed for at brødføde deres familie, og så kommer dyrevelfærd ofte i sidste ende. Desværre.
Indtil marts 2019 fandtes der ingen lovgivning om minimumsløn i Sydafrika. Og selv efter loven blev implementeret, er det muligt for arbejdsgiver at ansøge om dispensation. Den nuværende minimumsløn for en sydafrikansk landbrugsarbejder er ca 8 kr i timen. Hertil kommer, at landbrugsarbejdet typisk er sæsonbetonet og arbejderen derfor ikke er sikret løn året rundt.
 
Mere viden
Vil du læse mere om problemerne ved mohairproduktion, anbefaler jeg at du kigger på de 3 øverste link i kilderne herunder.
 
Kilder
Foto: PETA
Advarsel - meget voldsomme billeder: https://investigations.peta.org/goat-mohair-expose/

Del← Ældre indlæg Nyere indlæg →


 • Hej Sofie
  Jeg vil helst ikke udtale mig om den specifikke producent – for jeg har ikke fuldt indblik i deres produktion.
  Det du skal være opmærksom på når du køber garn er, at mange producenter lover at deres garn er produceret under “størst mulige hensyn til dyrevelfærd og miljø”, eller noget i den retning, UDEN, at det bliver dokumenteret overfor forbrugeren. Hvis du vil være 100% sikker på at få hvad du efterspørger og betaler for skal du vælge et garn der er certificeret af en uafhængig 3. part og ikke et garn hvor du alene må stole på producentens ord.
  Kh Kirstine

  Kirstine Hansen den
 • Hej Sophie
  Jeg kender ikke børstet alpakka der er troværdigt certificeret i alle led af produktionen. Måske findes det, jeg har bare ikke fundet det. Du skal være opmærksom på om producenten af garnet kan dokumentere dyrevelfærden fx i form af et certifikat som GOTS fra en uvildig 3. part. Hvis du køber ucertificeret alpaka kan du desværre ikke være sikker på at dyrevelfærden er i orden. Kh Kirstine

  Kirstine Hansen den
 • 1000 tak for info om mohair. Jeg kommer helt sikkert ikke til at købe mohair garn igen. Ved du om børstet alpakka er et godt alternativ? Kh Sophie

  Sophie den
 • Hej!
  Jeg undrer mig lidt, for jeg synes jo egentlig at denne beskrivelse lyder som om der er styr på både dyrevelfærd og arbejdsforhold? Eller er der noget, jeg overser? Jeg håber, du vil gøre mig klogere.
  https://knittingforolive.dk/collections/soft-silk-mohair/products/knitting-for-olive-soft-silk-mohair-gammelrosa
  De bedste hilsener,
  Sofie.

  Sofie den
 • Hej Sigrid
  Nej det er desværre et af de store problemer med tekstilbranchen. Der er utrolig lidt gennemskuelighed omkring hvad tøj, garn, sko mm. indeholder, hvordan og hvor det er produceret og hvilke påvirkninger det har haft for miljø, dyr og mennesker under vejs. Tit skal man selv grave det frem. Jeg synes det er rigtig dejlligt at høre du tager aktivt stilling til det garn du vælger :)
  Kh Kirstine

  Kirstine Hansen den

Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer først offentliggøres når de er godkendt af moderator