Hvad er bæredygtigt garn?

Offentliggjort af Kirstine Hansen den

Bæredygtigt økologisk garn
 
Ved du hvad bæredygtigt garn er?
Rigtig meget garn bliver solgt som bæredygtigt. Men hvad er det egentligt, der gør garn bæredygtigt?
For at finde ud af om det garn man kigger på er bæredygtigt garn, må man først vide hvad bæredygtighed er:
"En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare." *
Forsimplet kan man sige, at hvis dit garnvalg ikke stiller natur, miljø eller mennesker dårligere end de var i udgangspunktet før garnet blev produceret, så er dit garn bæredygtigt garn.
Bæredygtighed er en utrolig kompleks størrelse, som det er vanskeligt at simplificere, fordi der skal tages en meget lang række forhold ind i udregningen, fx. omkring spildevandsrensning i farvningen, aflønning og arbejdsforhold, klimapåvirkninger i produktion og transport, dyrkningsmetoder, etc.
FN har lavet 17 konkrete mål for bæredygtighed, og selvom deres mål gør det nemmere at vurdere, om det produkt man står med lever op til alle kravene og dermed er bæredygtigt, er det som forbruger nærved umuligt at undersøge alt omkring det garn man står med i hænderne og samtidigt være sikker på at de oplysninger man får er korrekte.
Derfor er det en kæmpe hjælp når man som forbruger kan læne sig op ad certificeringsordninger, hvor uafhængige instanser tjekker og kontrollerer, om alle led i produktionen af et produkt er bæredygtigt. Når man taler garn og tekstiler er GOTS certificeringen din garanti for, at garnet er bæredygtigt. Du kan læse mere om hvordan GOTS lever op til alle 17 bæredygtighedskriterier her: Link
Mange tror fejlagtigt, at fordi garn er lavet af naturmaterialer (fx. uld, bomuld eller hør), er det automatisk bæredygtigt. Men det er faktisk ikke tilfældet. Medmindre garnet altså er fremstillet på bæredygtig vis.
Hvis der alene er tale om garn produceret af rene naturmaterialer, taler man i stedet om bionedbrydeligt garn.
Hvis vi fx fældede alle træer på jorden og lavede dem til strikkepinde, ville strikkepindene ikke være bæredygtige, men de ville være bionedbrydelige, fordi træet kan nedbrydes i naturen.
Måske lagde du mærke til, at dyrevelfærd slet ikke indgår i bæredygtighedsbegrebet. Bæredygtighed dækker kun over mennesker og deres relation til naturressourcer. Hvorvidt dyrene har levet et godt liv eller ej, er ikke vigtigt i en bæredygtighedsbetragtning. Her bruger vi i stedet økologerne, som via deres måde at holde dyr eller drive landbrug på, giver dyrene et bedre liv (set med vores øjne) sammenlignet med hvad det konventionelle landbrug kan tilbyde. Den økologiske tankegang er også en del af GOTS certificeringen, men faktisk må der være op til 30% ikke-økologiske fibre i et GOTS certificeret produkt.
Alt det GOTS garn du finder hos Grønne Garner er dog 100% økologisk.
Jeg håber indlægget her gjorde dig lidt klogere. Hvis du har spørgsmål eller kommentare, er du meget velkommen til at poste dem her under.
Hvis du vil kigge nærmere på Grønne Garners GOTS certificeret garn kan du finde det via linket her: Link
* Definitionen stammer fra Brundtland Kommissionens rapport fra 1987 "Vores Fælles Fremtid" og er den definition der er bred konsensus om at benytte, når man taler om bæredygtighed.

Del← Ældre indlæg Nyere indlæg →


Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer først offentliggøres når de er godkendt af moderator