Ved du hvad "Bæredygtighed" betyder?

Offentliggjort af Kirstine Hansen den

 
Det her er en halvlang blogpost - jeg ved det! Men jeg får rigtig mange spørgsmål om bæredygtigt garn, så jeg kan mærke der er et behov for at dykke lidt dybere ned i hvad bæredygtighed egentligt betyder, og hvordan man spotter et bæredygtigt garn.
I stedet for bare at henvise til at kigge efter GOTS certificeringen eller et garn af genbrugsfibre produceret i EU, når du køber garn, kommer her en længere forklaring på hvad bæredygtighed egentligt er, og hvordan du spotter et bæredygtigt garn.
Jeg skal prøve at forklare bæredygtighed så godt jeg kan - Hvis noget er uklart, så spørg gerne i kommentarfeltet nederst på siden.
 

Hvad betyder Bæredygtighed og hvad er Bæredygtigt Garn?

Før man kan vide om garn er bæredygtigt, må man vide hvad bæredygtighed er.

Bæredygtighed er et komplekst begreb at definere, og det kan godt blive lidt svævende, videnskabeligt og uhåndgribeligt for os almindelige mennesker.
Der er i øjeblikket en tendens til, at mange - og især producenter og butikker - laver deres egen fortolkning af bæredygtighed. Det er, i mine øjne, meget misvisende og i værste fald falsk markedsføring.

Helt overordnet kan man sige, at "noget er bæredygtigt hvis opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af de kommende generationer" - Den her definition er nem at forstå, men svær at operere med for almindelige mennesker i det daglige. Hvordan ved vi fx om vores garnkøb i dag går ud over de kommende generationer? Det kommer vi til...

Man taler om 3 søjler inden for bæredygtighed: Miljømæssig, Social og Økonomisk Bæredygtighed.

De fleste forbinder bæredygtighed udelukkende med noget miljømæssigt, men det er altså ikke hele sandheden. For at et produkt kan være bæredygtigt, må det altså være det på alle 3 fronter (De 3 P'er: People, Planet and Profit). Men, uden miljømæssig bæredygtighed, kan man ikke have de andre to på lang sigt - Derfor vejer den miljømæssige ofte tungt.
 

Hvad er Miljømæssig Bæredygtighed og Miljømæssigt Bæredygtigt Garn

Nu bliver det måske en anelse langhåret, men for at man rigtigt kan forstå bæredygtighed og få en fornemmelse for begrebet er det her vigtigt.

En af de mest brugte definitioner på bæredygtighed, når man snakker om den miljømæssige vinkel, kommer fra termodynamikkens 2. lov om entropi, der beskæftiger sig med systemer i balance. Alle mennesker og dyr på jorden bor i det samme økosystem (biosfæren) og når økosystemet er i balance (også mellem generationer) lever vi bæredygtigt.

Vores økosystem her på jorden er lukket, kun energi strømmer ind og ud. Ingen nye atomer kommer til, intet slipper ud, det er de samme atomer, som bliver omdannet igen og igen vha fotosyntese (sådan lidt groft sagt).

For at et produkt, garn eller andet, kan være bæredygtigt må dets bestanddele altså bestå af atomer og stoffer der kan indgå, nedbrydes og omdannes i økosystemet. Det man også kan kalde naturmaterialer. Mennesker er afhængige af planter, dyr og økosystemet for at kunne leve bæredygtigt. Og vi er afhængige af at vores økosystem fungerer og er i balance. Når mennesker kan overleve i uendelige generationer i vores biosfæren, lever vi bæredygtigt.

Når det kommer til garn og tekstiler, skal de altså været produceret i overensstemmelse med økosystemets evne til at balancere og omforme bestanddele. Men, bare fordi et garn er produceret udelukkende af naturfibre, gør det ikke nødvendigvist til et bæredygtigt garn, som du kan læse om her: Link.

Udover at materialerne til garnet skal være bionedbrydelige, må ressourcerne til garnet ikke været udvundet på baggrund af rovdrift, der kan forstyrre økosystemets balance, som det fx sker med fossile brændsler i øjeblikket, hvor vi udleder flere drivhusgasser end der kan genoptages og nedbrydes i naturen. Eller ved ødelægning af naturområder der er essentielle for at balancen i økosystemet kan opretholdes.

Et bæredygtigt garn er altså produceret af materialer der kan indgå i naturens kredsløb (naturmaterialer og bionedbrydeligt), som ikke er produceret på bekostning af natur eller dyr, der bidrager til kritiske funktioner i økosystemet og som ikke resulterer i at stoffer ophobes uhensigtsmæssigt i naturen.

 

 

Hvad er Økonomisk Bæredygtighed og Økonomisk Bæredygtigt Garn?

"Jeg synes ikke økonomisk bæredygtighed er så vigtigt" - er en sætning jeg tit har hørt.

Mange forbinder bæredygtighed med hensyn til miljø, mennesker og dyr. Og tit forveksler man økonomi med kapitalisme og jagten på profit. Men faktisk er økonomisk bæredygtighed rigtig vigtigt. Nu skal i høre hvorfor:

Økonomisk bæredygtighed eksisterer inden for rammerne af Social bæredygtighed, som eksisterer inden for rammerne af miljømæssig bæredygtighed.

 

Illustration af bæredygtighed og de 3 bæredygtighedssøjler
Økonomisk bæredygtighed handler om langsigtet overlevelse og ikke om at sælge varer her og nu for at tjene penge. Det handler om at investere i sine medarbejdere, sin virksomhed og produktudvikling vha uddannelse, forskning og udvikling. Det handler om at finde de sunde langsigtede løsninger, der tager højde for miljømæssig og social bæredygtighed. Og det handler om at forvalte sine ressourcer fornuftigt, så virksomheden kan overleve på sigt og virksomhedsejer er sikret et levegrundlag.

Og her kan vi passende ta "billigt vs. dyrt garn" debatten. Når vi køber billigt nyproduceret garn fra nye fibre, kan vi ikke forvente, at der er taget mange hensyn til nogen af de 3 former forbæredygtighed. Bæredygtige løsninger er oftere (når man ser bort fra genbrug) dyrere end de almindelige. Ofte er det små producenter og virksomhedsejere der driver udviklingen af bæredygtige løsninger. De små har ikke mulighed for stordriftsfordele på samme måde som de store og samtidigt tager de en række hensyn til vores alle sammens velbefindende, som fordyrer produktet yderligere - uden at de nødvendigvis selv bliver rigere af det.

Næste gang du køber nyt, så tænk på det bæredygtige produkts merpris som en investering i din egen, dine børns og børnebørns fremtid. Det giver altså en købsglæde der strækker sig langt ud over den man får ved, at spare et par kroner her og nu.

 

Er der nogle tommelfingerregler?

Et af de pejlemærker man kan gå efter, når man køber garn og vil være sikker på det er bæredygtigt hele vejen igennem, er at kigge efter GOTS certificeringen. Der findes en lang række certificeringer, som kigger på forskellige delkomponenter af bæredygtighed, som f.eks. FairTrade (sociale aspekter) eller ECOCERT (miljømæssige aspekter), men GOTS certificeringen er den eneste som sikrer at der bliver taget højde for samtlige FNs verdensmål for en bæredygtig udvikling.

Du kan læse mere om GOTS og Verdensmålene her: Link

Og hvis du leder efter bæredygtigt garn, kan du finde alt vores GOTS certificeret garn her: Link og alt vores garn af genbrugsfibre her: Link


Del← Ældre indlæg Nyere indlæg →


Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer først offentliggøres når de er godkendt af moderator