Er der bly i dit garn?

Offentliggjort af Kirstine Thue Hansen den

bly det periodiske system

Ved du, at tungmetallet bly er tilladt i garn, på nær hvis garnet er GOTS-certificeret? 

Man skulle tro det er løgn, men det er det desværre ikke. Nogle konventionelle producenter af garn og tekstil bruger bly som et tilsætningsstof i farvningsprocessen. Og som forbruger har man ingen mulighed for at vide om der er brugt bly i det garn (eller de tekstiler) man står med i hånden. På nær hvis de altså er GOTS-certificerede.
I min optik er det helt hul i hovedet, at bly overhovedet er tilladt, da det kan optages i kroppen gennem huden og fordi man sagtens kan lave smukke farver uden.

Der er vedtaget grænseværdier, for hvor meget bly der må være i garn og tekstiler. Grænseværdierne kan man finde på Miljøstyrelsens hjemmeside (mst.dk), de er hhv. 0,01% og 0,05% for farvestoffer og tekstiler (hvor garn hører under sidste kategori). 
Selvom det ikke lyder af meget med 0,05%, så skal man som forbruger være opmærksom på 2 ting:
1. Ledende forskere er enige om, at der ikke er nogen nedre grænse for hvornår man bliver negativt påvirket af bly. Især børn under 3 år er følsomme overfor bly, som påvirker udviklingen af deres centralnervesystem og intelligens negativt. Det er anslået at hvert 6. barn lider af en neurologisk forstyrrelse, fx. indlæringsvanskeligheder, voldelig opførsel, manglende koncentrationsevner, autisme eller ADHD, samt at børn i gennemsnit mister 5 IQ-point som følge af blyeksponeringen i deres omgivelser. Desuden kan bly påvirke voksnes forplantningsevner negativt, selv i meget små doser.
2. Grænseværdierne gælder det enkelte stykke tøj (eller garnnøgle) og siger derfor ikke noget om den samlede påvirkning man som forbruger er udsat for. Der er bly i både tekstiler, accessories, legetøj, elektronik, mm. og derfor kan den samlede påvirkning blive meget høj. Bly nedbrydes ikke i miljøet: er det først landet et sted hvor vi færdes, vil vi blive påvirket påvirket af det. Det er derfor vigtigt, at vælge blyfri produkter i udgangspunktet.
Hvis du vil være helt sikker på, at der ikke er bly i det garn du strikker med, skal du vælge et GOTS-certificeret garn. Her er tungmetallet nemlig forbudt.
Hos Grønne Garner finder du et stort udvalg af GOTS-certificeret kvalitetsgarn, som er garanteret blyfrit. Du kan se alt GOTS-certificeret garn via linket her: GOTS
 
Kilder
Miljøstyrelsen: 
GOTS:
Ingeniøren:
Oecotextiles:

Del← Ældre indlæg Nyere indlæg →


Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer først offentliggøres når de er godkendt af moderator